lato-ja-lehmat.jpg

 Kurhila-Hillilä 

on Asikkalan Kurhilan ja Hillilän kylien muodostama yhteisö. Kurhilassa on muun muassa Länsi-Asikkalan koulu, aktiivinen Kyläyhdistys, koulun Vanhempainyhdistys, Nuorisoseura, Metsästysseura, Kudontapiiri ja monia harrastuksia koululla iltaisin. Kesäisin Kurhilassa palvelee Hillerin kahvila & puoti, Mattssonin luomutila ja tänä vuonna kirpputori ja pop-up ravintola Vanhalla Kevarilla (1700-luvulta oleva kestikievari). Kylän keskellä sijaitsevalla Vanha Kevarilla vietetään myös kylätoria elokuussa. Kylätorin vetonaulana toimii Lehmälotto. Kurhila-Hillilästä on parin kilometrin matka Vesijärvelle, 10 minuuttia Vääksyyn, puolisen tuntia Lahteen ja 1.5 tuntia Helsinkiin.


Kyläyhdistys on koko kylän ja kyläläisten asialla

Kyläyhdistyksen tarkoituksena on Kurhilan ja Hillilän kylien kehittäminen hyvänä
asuinpaikkana ja työympäristönä. Se pyrkii edistämään kylän asumisviihtyvyyttä ja
kehittämään kylän palveluja ja elinkeinojakin. Kyläyhdistys edustaa kyläläisiä kuntaan ja tarvittaessa muihinkin sidosryhmiin päin. Kylätoimikunta toimii kyläyhdistyksen hallituksena ja se valitaan syksyisin syyskokouksessa.
Kyläyhdistys on kaikkien yhteisellä asialla, eikä koskaan ole peritty jäsenmaksua. Sääntöjen mukaan kyläyhdistyksen jäseneksi voi liittyä kylissämme asuva tai kiinteistöä hallitseva henkilö tai toimiva yritys tai yhteisö. 
Haluamme parantaa tiedonkulkua. Kannattaa seurata ilmoitustauluja, nettisivuamme Kurhila-Hillila.net, Facebook-ryhmää Kurhila-Hillilä-Reivilä-Vähimaa sekä Päijät-Hämeen seuratoiminta-palstaa. Keväisin toimitamme Kylien Pilotti lehden postilaatikoihin.
Kylän tapahtumiin olette aina tervetulleita te kyläläiset, niin vanhat, uudet, entiset,
tulevat kuin vapaa-ajanasukkaatkin! Meillä on hyvä joukko vapaaehtoisia järjestelyissä
mukana kylätoimikunnan lisäksi. Suuret kiitokset kaikille!
Ilmoittaudu rohkeasti mukaan iloiseen talkoojoukkoomme!

Ilmoita yhteystietosi jäsenrekisteriin kurhilahilla@gmail.com.Historia

Kurhilan ja Hillilän alueilla on asuttu jo tuhansia vuosia. Siitä lähtien, kun itäisen hämeen vanhimmat polut ovat syntyneet, on kylillämme ollut risteävää kulkua niin itä-länsi kuin pohjois-etelä suunnassa. Täkäläisiä tasankoja on hyödynnetty viljeymaiksi jo varhaisessa vaiheessa.

Tietoa kylistä on jo 1440-luvulta alkaen. Noihin aikoihin myös Asikkalan kylä kuului samaan yhteisöön, josta se erosi keskiajalla omaksi kyläkseen - Kurhila ja Hillilä ovat jatkaneet kiinteästi yhdessä. Nämä kylät olivat tyypillisä talonpoikaisryhmäkyliä, joissa talot olivat nauhamaisesti sijoitettuna maantien varteen lähes kiinni toisiinsa.

1800-luvun alussa toteutetussa isojaossa taloryhmät harvenivat, koska osa taloista siirrettiin kylän reuna-alueille. Tilakoko oli pienentynyt halkomisen vuoksi ja edelleen pieneni vuoden 1918 torpparilain myötä, jolloin pientiloja itsenäistyi.

1900-luvun alussa Kurhilassa maatilojen määrä väheni, kun metsiä myytiin puutavarayhtiöille ja pellot naapureille. Viime vuosien aikana tonttien myynti on vilkastunut muodostaen uutta omakotiasutusta kylille ja lapsiperheitä on muuttanut tänne.

KYLÄSTÄ KIRJOITETUT TEOKSET

Teoksen nimi     SUKUPOLVESTA TOISEEN
Muut tekijät      Oksa, Anna-Marja
Julkaisutiedot    Kurhilan-Hillilän maatalousnaiset [Asikkala] 1993
Paino                Päijät-Paino, Lahti
ISBN                  952-90-4743-6 (nid.)
Teosta voi lainata Asikkalan kirjastosta (YKL-luokka 92.842)
 
Teoksen nimi     NUIJAMÄELTÄ MYÖTÄMÄELLE
Muut tekijät      Alho, Maila, Kurhilan-Hillilän maamiesseura, Kurhilan-Hillilän maatalousnaiset
Julkaisutiedot    Kurhilan-Hillilän maamiesseura [Asikkala] 1997
Paino                Gummerus             Kirjapaino Oy
ISBN                 952-90-8658-X (sid.)
Teosta voi lainata Asikkalan kirjastosta (UDK-luokka 908 Asikkala) (YKL-luokka 92.842)
Osta Nuijamäeltä Myötämäelle -teos omaksesi, teoksen hinta 42 eur.
Kirjaa myy Kurhilan-Hillilän maamiesseura / Kurhilan-Hillilän maatalousnaiset